Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Toluklar köyüne göç eden eski gazeteci, aktivist ve kafe işletmecisi Özcan Sapan YouTube’da Deniz Sarı’nın kanalına konuk oldu. “Bir Gazetecin Köye Göç Hikayesi” isimli videoda Sapan, Toluklar köyüne yaptığı göç serüvenini anlattı.
“Bu ev benim hep hayalimdi” sözleriyle köydeki evine duyduğu sevgiyi anlatan Sapan, İskandinav tarzı taş ve ahşap karışımlı evinde köy yaşamının inceliklerine değindi.
“Köyün Yarısı İstanbullu”
İstanbul’dan köye göç eden bir arkadaşı vesilesiyle Toluklar köyünü duyduğunu aktaran Sapan, her ne kadar az yerleşim olsa da köy nüfusunun yarısının İstanbul’dan gelen kişilerin oluşturduğunu söyledi. Sapan, “Pandemi sırasında Kuzey Ege’den yer aramaya başladım. Her görüşmemde arsa fiyatları artıyordu. Tam pes etmek üzereyken “son İstanbullular” adını verdiğimiz gruptan bir arkadaşım Toluklar köyünden bahsetti. Gidip görünce köye aşık oldum. Çok seviyorum buraya. 4 senedir yuvam burası. Ben köye taşındıktan sonra İstanbul’dan 20 kişi daha bu köyden yer aldı. Bizim burada kiralık veya geçici olarak oturan yok. Herkes yerleşmek için geldi.” dedi.
“Burada Domatesin Kokusunu Yeniden Keşfediyorsunuz”
Toluklar köyünde ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapıldığını ama köy ahalisinin kendileri için küçük çapta çiftçilik yaptıklarını da sözlerine ekleyen Sapan, organik tarımla sebze ve meyvelerin kokusunu ve tatlarını yeniden keşfettiğini söyledi.
“Burada yapılan her şey organik. Yılda bir elma bahçesi 30-20 defa ilaçlanır ancak biz Toluklar Köyü üreticileri olarak asla bunu yapmıyoruz. Burada domatesin kokusunu yeniden keşfetmeye başlıyorsunuz. Ben salatalığı ortadan kesince çocukluğum aklıma geliyor.
Organik tarım ve ata tohumu sayesinde eski günlerimize dönüyoruz.”
“Bu Köyde Sadece 6 Çocuk Var”
Toluklar köyünde şehirden göç edenlerin ve köylülerin uyum içerisinde yaşadığını söyleyen Sapan, Toluklar’da sadece 6 çocuğun yaşadığını belirterek aslında buranın küçük bir köy olduğunu ama şehirden yapılan göçlerle büyümeye başladığını ekledi.
“Buraya İyileşmek İçin Gelin”
Burada sağlığının düzeldiğini vurgulayan Sapan, buraya iyileşmek için gelin diye izleyicilere tavsiyede bulundur. Sapan, “Ben İstanbul’da yaşarken ne diyet yaparsam yapayım kilo veremiyordum. Gözlerimde torbalar da oluşmuştu. Buraya gelince ne kilo problemim ne de göz torbalarım kaldı. Sabahları köyde 15 kilometrelik yürüyüşler yapıyorum. Şehirde bunu yapmak imkansız.” dedi.
Çanakkale yöresinde toprağın verimine şaşırdığını belirten Sapan, “toprağa elimi soksam karşıdan insan çıkacak diye korkuyorum” dedi.