Gentlemen Dergisi Özel Röportajı

Kaz Dağları’nın eteklerinde, doğa ile lüksün iç içe olduğu EKMAS Yatırım projesi Saff KAZDAĞLARI’nı Aboutblank Mimarlık & Kentsel Tasarım Kurucu Ortağı Yüksek Mimar Erhan Vural’dan dinledik…

G: Bizlere kendinizden biraz bahseder misiniz? 

    E.V: 1983 Antalya doğumluyum. YTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 2007 yılında lisans, 2019 yılında yüksek lisans derecesi ile mezun oldum.

Mimari Tasarım doktora programında akademik çalışmalarıma devam etmekteyim. Mimari ve kentsel tasarım pratiklerini yeni nesil sanat yaklaşımları ile harmanlayarak ortaya çıkardığım “Parametrik Portre” ve “Yılbaşı Ağacı” isimli eserlerim, 2019 yılında Eindhoven’da gerçekleşen Dutch Design Week kapsamında sergilenmiştir. Kentsel tasarım ve Mimari Tasarım alanındaki ütopyalarımı ise çeşitli mecralarda NFT koleksiyonu olarak sergilendi. Aynı zamanda EKMAS Yatırım projesi olan Saff KAZDAĞLARI’nın da mimarıyım. Çalışmalarımı kurucu ortağı olduğum “Aboutblank” markası adı altında sürdürüyorum. 

Aboutblank, mimari ve kentsel tasarımın bütüncül bir yaklaşım olarak tüm projelere yansıtıldığı özgün bir marka. Yere özgü değerlerin ve gelenekten gelen tecrübenin, çağdaş tasarım anlayışları ve teknolojik altyapılar ile harmanlandığı bir üretim sürecini benimsiyoruz. Bilgisayar destekli ve parametrik tasarımın en güncel olanaklarının kullanıldığı verimli ve sürdürülebilir bir akışımız var. Ekolojik yaşam köyleri, konut, toplu konut, yüksek yapı, ofis, okul, karma yapılar, fabrikalar ve kamu yapıları başta olmak üzere kentsel tasarım, kent meydanı, kent parkı, yaşam vadisi ve imar planı ölçeğinde uygulanmış projelerimiz bulunmakta. 

G: Saff KAZDAĞLARI’nı konuşacak olursak, projenin teknik özellikleri neler? Bizlere biraz bahseder misiniz?

   E.V: Proje alanı, Kaz Dağları içerisinde, ormana komşu, 60,000 metrekarelik bir alan. Alan içerisinde ormandan adeta akıp alanı ikiye bölen bir koruluk alanı mevcut. Çam ve Meşe ağaçlarından oluşan bu koruluk zaten bize mimari tasarıma nasıl yaklaşmamız gerektiğini kendince söyleyen bir tavır içerisinde.

Deniz seviyesinden 650 metre yükseklikteki bu alanda, iki farklı tipte toplam 90 adet özenle tasarlanmış ahşap ev yer alacak. Ahşap evlerin yanı sıra, alanı deneyimlemek isteyen geçici kullanıcılara yönelik tasarladığımız butik bir otel yapısı bulunuyor. Bu otel ile bağlantılı olarak da 20 adet glamping birimi yer alacak. Glamping, şehir yaşantısını benimsemiş insanların doğa ile buluşabilmesi adına güzel bir deneyim sunuyor. Özellikle hem konforu hem de doğa ile iç içe olma özgürlüğünü bir arada sunması bakımından bu birimleri çok önemsiyoruz.

Mimari tasarımda, nitelikli ve kendi karakterini koruyan malzemelerle tasarım yapmaya özen gösterdik. Ahşap yapıların ağırlıklı olduğu, topografik kotların yine yere özgü doğal taşlarla ve sıkıştırılmış topraklarla organize edildiği basit bir tasarım yaklaşımımız var. Üretim aşamasından son kullanıcısına kadar karbon ayak izini en aza indirgeyen bir yapı malzemesi olduğu için ahşapı tercih ettik. Projedeki kullanıcıların günlük hayatlarını çeşitlendirmek ve buradaki doğal döngüye dahil edebilmek adına alan içerisinde beklenmedik köşelerde ortak alanlar oluşturduk. Bu alanlar yeri geldiğinde bir ferahlama veya meditasyon durağı olabildiği gibi yeri geldiğinde de ufak bir meydan ve bu meydanı örten bir pergola şeklinde yer alabilecek. Tarım ve ziraat atölyeleri, sanat atölyeleri, spor aktiviteleri, yoga, meditasyon ve zamanla kendiliğinden yaşantıya dahil edilmesi gerektiği düşünülen sanatsal atölyelere imkân veren tasarımlar olacak. 

Projemizde peyzaj tasarımı da sadece fon olan, pasif bir peyzaj değil. İnsanların iletişim kurabildiği, üretime dahil edilebilecek ürünler sunan, aktif bir peyzaj olmasını hedefliyoruz. Çok sulama isteyen görseli kuvvetli bitkiler yerine, yerin doğal bitki örtüsünde zaten var olan, bu bölgenin habitatına uygun bitkiler ile bir peyzaj tasarımımız var.

G: Projede sosyal donatılarında neler olacak?

   E.V: Ortak donatı alanları; Otel ve Sosyal Tesisi, Etkinlik Meydanı, Köy Ürünleri Merkezi, Köy Pazarı, Köy Bakkalı, Kafeler, Ekolojik ve Vegan Restoranlar, Elektrikli Araç Noktası, Çocuk Oyun Alanları, Evcil Hayvan Sosyal Alanı, Otopark, Ortak Teknik Alanlar ve Servis Birimleri olarak sıralanabilir. Bunlar dışında Endemik Bitkiler Merkezi, Zeytin İşliği, Ata Tohumları Deposu, Bostan ve Meyve Ağaçları Bahçesi gibi Ortak Üretim Alanları yer alacak. Ritim ve Müzik Atölyesi, Sanat Atölyesi Yoga ve Nefes Çalışma Atölyesi, Orman Gezi Merkezi ve Orman İçi Dinlenme Noktaları, Zeytinlik, Sessizlik Atölyesi, Bostan ve Meyve Bahçesi, Mini Marangoz ve Hobi Atölyeleri, Şarap Mahzeni ve Tadım Evi, Glamping Bilgi Merkezi ile Açık Spor Alanları da projede yer alacak.