İz Bırakanlar’ın bu haftaki bölümüne A Yangın Güvenlik Sistemleri fabrikasından AR-GE ve Akademi Birimi ekibi ve Sinan Engin konuk oldu.
Programda, AYG’nin AR-GE noktasında referans noktaları, sosyal sorumluluk projeleri ve yangın söndürmeye çevreci vizyon katan bioversal ürünler üzerine önemli bilgiler aktarıldı.
Ürün geliştirmede referans alınan noktalara ışık tutan ARGE ekibinden Hakan Oktay, ihtiyaçları belirlemede dünyada meydana gelen gelişmeleri yakın takibe aldıklarını ifade etti. Oktay, “Elektrikli otomobillere talebin artması üzerine iyon pillerde meydana gelen patlamalar sıkıntılı süreci de beraberinde getirdi. Söndürülmesi güç olan bu yangınlar ile ilgili ARGE çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
AYG olarak heyecan uyandıran yeni projeler üzerine ufak tüyolar veren ARGE ekibinden Hüseyin bozok, yangında erken uyarı sistemi üzerine çalıştıklarını aktardı. Bozok, “Yangını öncesinde haber veren sistem üzerinde ciddi çalışmalarımız bulunuyor. Amaç, yangınları başlamadan önlemek. Bütün kazaların telafisi varken yangın kazasının telafisi yoktur ve her kaza öncesinde önlenebilir. Bunun yanısıra farklı yangın tiplerine uygun sistemleri daha efektif şekilde üretmek. Bu yeni bir ürün üretmekten tutun var olan ürünü geliştirmeye kadar dayanan detaylı arge çalışmalarını kapsıyor. ARGE ekibi olarak amacımız farklı alanlara hizmet edecek yangın sistemleri üretmek.” dedi.
AYG, Her tip Yangınla Mücadele Ediyor
“Orman yangınlarının büyük çoğunluğu sigara izmaritinden çıkıyor.”
İnsan eliyle çıkan yangınlara dikkat çeken Burak Sırma, yangın söndürücülerin de aynı zamanda çevreye duyarlı ürünler ile yapılmasının gerekliliğini vurguluyor.
Sırma, “Bioversal ürünler, bitkisel kökenlidir. Çevreye zarar vermiyor. İskenderun’da meydana gelen büyük liman yangınında ve başlangıç noktası Marmaris olan 2021 yangınlarında bioversal yangın söndürücüleri kullandık ve büyük başarı sağladık. Bioversal ürünler özellikle söndürülmesi güç elektrikli ve hibrit araç yangınlarında da büyük etkilere sahip. Sürdürülebilir çevre için büyük önem arz eden yangın söndürme sistemleri bazında bioversal ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak gerekli.” dedi.
Halkın Güvenliği İçin Yangın Söndürme Alanında Bilgilenmemiz Şart
Kurumsal iletişim direktörü ve akademi birim sorumlusu Ali Er, sektörün en büyük eksikliğinin yangın söndürme alanında eğitim olduğunun altını çizdi. Er, “Yangın söndürmede püf nokta yangının türü ve bu türe göre yangın söndürme araçlarının kullanılması. Yangını tanımadığımız sürece söndüremeyiz.” dedi.
AYG olarak sosyal sorumluluk projelerine de değinen Er, kurum içi ve kurum dışı eğitimlerde yangının nasıl söndürüleceğine dair toplumu bilinçlendirmenin ancak eğitimle mümkün olacağının altını çizdi. Er, “Eğitim, en temelden başlamalı. Bu sebeple ilkokullara gidip afet bilinci, iklim değişikliği ve yangın çeşitlerine ve bu çeşitlere uygun yangınları nasıl söndürüleceğine dair eğitimler verdik.” dedi.
Minik İtfaiyeciler
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Minik İtfaiyeciler” adında seferberlik başlattıklarını duyuran Er, eğitimlerin kalıcılığı için simülasyon sistemleri geliştirdiklerini ve bütün eğitimlerin uygulamalı şekilde devam ettiğini duyurdu.