İz Bırakanlar: Rafet EKMEKÇİOĞLU ve Özgür ATAY

İz Bırakanlar’ın bu haftaki konuğu A Yangın Güvenlik Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Ekmekçioğlu, yangın sistemleri alanında deneyim sahibi Özgür Atay ve Aşkım Kapışmak oldu. 

Tüm dünyanın ortak bir düşmanı var. Yangın…

Bir anlık ihmalkarlıkla çıkan bir kıvılcımın karıncalardan tutun da her bir yaprağın, her bir nefes çekişimizde güç kaynağımız olan ormanlık alanlarımızın, sevdiklerimizle yaşadığımız yuvalarımızın yok olması ve yerini doldurulamaz hale gelmesi topyekûn bir savaş konusu. 

Bu konuya parmak basmak, yangın noktasında bilinçlenmek, yeşil Misakımillî sınırlarımızı korumak ve hatta bu hadiseyi evrenselleştirmek için Türkiye’nin ihracatta bir numara olan A Yangın Güvenlik Sistemleri fabrikası Yönetim Kurulu başkanı Rafet Ekmekçioğlu’ndan hayat kurtaran bilgiler dinledik.

Dünyada Yangın Sektöründe Lider Olmaya Aday Marka: AYG

AYG hiç şüphesiz bir Rafet Ekmekçioğlu markası. Yıldız Yangın ile başlayan ve sektörde 40 yılı deviren Ekmekçioğlu 1962 yılında Bitlis’te doğdu. 1972 yılında İzmir’e göç eden Ekmekçioğlu İlk ve ortaöğretimini İzmir’de tamamladıktan sonra Ankara’ya üniversite eğitimi almak üzere gitmiş. 

“1983 yılında yangın sektörüyle tanıştım. İlk kurduğumuz şirket Yıldız Yangın Söndürme Sistemleriydi. 40 yıldır sektörün içindeyiz.”

“Sanayi Devrimi Yapıyoruz”

Türkiye’nin sahip olduğu lokasyonuna dikkat çeken Ekmekçioğlu, “Sektör olarak standartları ve bilinci oluşmaya devam eden bir durumda. Ülke olarak bu noktada sanayi devrimi yapıyoruz. AYG olarak gerek ihracat olarak gerek ARGE çalışmalarında dünya standartlarındayız. Ürettiğimiz ekipmanlar ile Türkiye’nin tüm ihtiyacını karşılıyoruz.” dedi.

“Artık Kaybedecek Çok Şeyimiz Var”

Ciğerleriz olan ormanlarımızın yanında yapı yangınlarında da kaybedeceğimiz çok şeyin olduğunu vurgulayan Ekmekçioğlu, Türkiye’de artan metrekare fiyatlarına da değindi.  “Halkımız yangın konusunda farkındalığı gelişti. Artık kaybedecek çok şey var. Metrekare başına düşen paha arttı. Yapıların çok ciddi şekilde korunması gerek.”

Milli savunmada kullanılan tüm ekipmanları ürettiklerini belirten Rafet Ekmekçioğlu, “Yangın söndürmede kullanılan tüm ekipmanları üretiyoruz. Şu an Türkiye’ye yabancı bir ürün girmiyor.” dedi. 

28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve 53 şehirde 150 bin hektar ormanlık alana, 8 vatandaşımızın ve binlerce hayvanımızın canına mal olan orman yangınları felaketinde, sahada kahramanlarımız hezim olay ile savaşırken fabrikada uyumadan takviye ürün sevkiyatı yaptıklarını belirten Ekmekçioğlu, yangınla savaşmada her bireyin eğitilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Türkiye’nin En Önemli Sorunu: Nitelikli İnsan

Türkiye’nin ARGE çalışmalarında ve gece iş gücünü üstlenen robotik çalışmalarla Avrupa ile entegre halinde çalışmasının yanı sıra kalifiyeli insan yetiştirmeye dayalı eğitim sistemine sahip olmasının gerekliliğini belirten Ekmekçioğlu, “Şu an en büyük problem nitelikli insan. Genç bir nüfusumuz var ancak kendini yetiştirmiş kadro bulabilmek büyük problem. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Liselerde eğitim 4 gün olmakla birlikte 1 günleri mesleki eğitim üzerine olmalı. Eğitimleri fabrika içerisinde vermeliyiz. Eğer bu konuyu çözebilirsek sektördeki önemli bir problemi aşacağız.” dedi. 

“AYG, Orman İtfaiyesinin Kullandığı Yangın Hortumlarını Üretiyor”

“A Yangın entegre bir tesis. 40 yıllık bir birikim var. 3 ana fabrikamız bölgede yer alıyor. Yangın söndürme cihazları, itfaiye aracı bileşenleri, yangın dolapları, yangın hortumları ve bileşenleri, yangın püskürtücüleri, davlumbaz yangın söndürme sistemleri ve köpük jeneratörleri de dahil olmak üzere her türlü ekipmanı üretiyoruz.”

Güne erken başlıyorum. Sabah arkadaşlarımla yürüyüş yapıyorum sonra yüzüyoruz. Her gün düzenli olarak spor yapıyorum. Gençlere zaman ayırıyorum. Spor konusunda okul birincisiydim.

“Orman Yangınları Gönüllüsü Olmak Kolektif Bir Amaç Olmalı”

“Her yangın ufak bir kıvılcımla, cılız bir dumanla başlar” diyen Ekmekçioğlu, yangınların büyümesinde asıl sebebin geç müdahale olduğunun altını çiziyor. Avrupa’da gönüllü itfaiyecilik sisteminin yaygın olduğunu ve bunun insan hayatına bir değer kattığını ifade eden Ekmekçioğlu, bu çerçevede ilkokullar başta olmak üzere okullarda eğitim vermeye başladıklarını belirtti. 

“Türkiye’de, Yılda 550 Fabrika Yanıyor”

Türk sanayisinin acı gerçeği her gün en az 2 defa yaşadığını söyleyen Ekmekçioğlu, “Yılda 550 fabrika yanıyor. Bu gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir sayı. Ateşle mücadele etmek hiçbir şeye benzemez. Birinci kural hızlı davranıp itfaiyeye haber vermek. Aynı zamanda ilk aşama için yakınlarımızda yangın söndürme cihazları da yer almalı. Erken yangın algılama sisteminin yer alması da hayati bir şart.” dedi. 

Duayenden Gençlere Tavsiye

“Gençler iyi bir eğitim almalı, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeli. Dünyayı anlamak için en az 2 dil bilmeliler. Kişisel gelişim için spor çok önemli, sadece okumakla olmaz aynı zamanda iletişim becerileri de edinmeliler.

Kolektif sporlara yönlendirmeliyiz gençlerimizi. Paylaşım algıları gelişmeli. Beraber kazanıp yenilecekleri aynı zamanda eğlenecekleri bir takımın içerisinde olmaları şart.”

“Yeşil Vatana Cephane Üretiyoruz.”

20 yılını yangın söndürme sektörüne vermiş olan alanında deneyimli Özgür Atay, AYG olarak ilkokul öğrencilerinden başlayarak yetişkinlere yönelik eğitimleri fabrikada da verdiklerini iletti. “Orman yangınlarının yüzde 90’ını insan kaynaklı çıkmakta. Bu durumun önüne geçmeliyiz. Özellikle yaz aylarında ciğerlerimiz yanıyor. Herkesin bu konuda eğitim alması gerekmektedir.” 

Yeşil vatanı korumak için durmadan cephane ürettiklerini vurgulayan Atay, AYG olarak katma değeri yüksek ARGE çalışmalarından üretime, yangın söndürme sistemlerinin tüm bileşenlerini ürettiklerinin altını çizdi.